woensdag 30 december 2015

Binnenstad Den Bosch 3 x in top 28 slechte luchtkwaliteitGezonde lucht van levensbelang


Gezonde lucht is belangrijk. Informatie over de luchtkwaliteit in de binnenstad is niet te vinden op de website van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Met informatie wordt bedoeld dat van je eigen woonstraat moet weten hoe goed of slecht de luchtkwaliteit is. Om een vergelijking te maken met een andere gemeente, Utrecht een eigen online databank met onder meer cijfers van het aantal speeltoestellen, luchtkwaliteit en vastgoed. Die gemeente vindt het belangrijk dat alle inwoners en geïnteresseerden toegang hebben tot de resultaten van al deze luchtkwaliteitsmetingen. Dat is ook heel belangrijk.


Vanaf 2015 moet Nederland voldoen aan de Europese norm voor de concentratie stikstofdioxide in de lucht. Formeel willen overheden de doelstellingen de luchtkwaliteit  verbeteren en CO2 uitstoot terugdringen. Daarom is informatie zo belangrijk dat je in ieder geval weet dat je in een gezonde of ongezonde omgeving leeft. Bewoners lopen in  ongezonde lucht een verhoogd risico op longaandoeningen, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden.  Gemeenten meten de luchtkwaliteit, maar ook de RIVM. Er bestaat een Landelijk Meetpunt Luchtkwaliteit, maar die heeft niet overal meetstations staan. Het dichtst bijzijnde meetstation staat in Eindhoven ! Er zijn ook slimme  toepassingen beschikbaar om die lucht goed te meten (zie eerdere blog over smart cities).


Van Mieke van den Broek ontving de wijkraad/BLB informatie over de metingen die Groen Links in mei 2014 heeft gehouden op 28 plaatsen in Nederland. Het is dan best schrikken om te lezen dat 3 plaatsen in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch in de top 28 prijken. Niets echt iets om trots om te zijn.Overzicht van de resultaten van Den Bosch/’s-Hertogenbosch op 13 mei 2014.


 


           Straat                        Gemiddeld           Min      Max                


 6.        Brugstraat                          29200               10700   59900             


 9.        Stationsweg                        25800               14700   58200              


12.       K. van Rossumplein            19800                46700   7240                


24        Zuiderpark                           6720               8950     5820                


 


De Prins Bernhardstraat en de Sint Josephstraat zouden ook best eens in de prijzen kunnen vallen.Toelichting metingen


De luchtkwaliteit is gemeten met een “condensation particle counter”; type TSI CPC3007. Het apparaat zuigt lucht aan en meet het aantal fijnstofdeeltjes vanaf 7 nanometer en groter. Het getal dat uit het apparaat komt, is het aantal deeltjes per kubieke centimeter. Doordat het apparaat het aantal deeltjes telt, in plaats van het gewicht van de deeltjes, zijn deze metingen anders dan metingen die gedaan worden om te kijken of Nederland voldoet aan de Europese normen (PM10 of PM 2,5 metingen). Daardoor zijn deze metingen alleen onderling vergelijkbaar.


Het team bepaalde het aantal luchtdeeltjes op 28 locaties en vond relatief schone plekken en relatief vieze plekken. Alle opnamen zijn momentopnamen. Wel zijn de opnamen onderling vergelijkbaar en geven ze een indicatie van de luchtkwaliteit op het moment van meten. Met deze metingen is niet te bepalen of deze plekken voldoen aan Europese normen voor luchtkwaliteit. Daarvoor zou andere complexere meetapparatuur nodig zijn.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten