dinsdag 7 juli 2015

Wat leeft er bij buurtbewoners Sint Janssingel, Berewoutstraat, Achter den Boogaard en Westwal ?

Dat was de vraag die buurtwerkers van Divers bewoners op dinsdagavond 7 juli stelden. Wat houdt bewoners bezig ? Met een gele bus hield Divers spreekuur aan de Berewouthof. Daar kwamen heel wat bewoners op af. Voor degenen, die Divers niet kennen, Welzijn Divers biedt advies, ondersteuning en faciliteiten aan bewoners die willen investeren in zichzelf en een betere sociale leefomgeving.

Over het algemeen gesteld is de sociale omgang in de straten Sint Janssingel, Berewouthof, Berewoutstraat, Achter den Boogaard goed te noemen. Dat is het beeld dat tijdens de gesprekken naar voren kwam. Het gebied kent alleen maar woonfuncties, er zijn geen winkels en/of horeca. De bewoners zien uit naar de komst van de Graduate School in de Mariënburg.

De sociale cohesie staat echter sterk onder druk door verkeersoverlast van derden. Bewoners hebben deze overlast al heel vaak benoemd met wethouders, ambtenaren en politie. Die gesprekken leveren niets op omdat adequate maatregelen uitblijven. Bewoners willen wel graag investeren, maar verwachten medewerking van de overheid in deze. Politie verwijst naar de gemeente voor aanvullende maatregelen (bijvoorbeeld verkeersdrempels, flitscamera's, borden, omdraaien rijrichting) en de gemeente verwijst naar de politie, die moet handhaven. Een autoluwe binnenstad is in dit gebied nog een utopie, maar is wel te realiseren.

Wat speelt er aan overlast:
  • Scheurende auto's, motoren en tegenwoordig ook quadds, veel harder dan de toegestane 30 km, die het rondje Visstraat, Sint Janssingel, Achter den Boogaard, Vughterstraat, Postelstraat en dan nog een rondje. Het wordt ook wel de tweede rondweg van Den Bosch genoemd.
  • Bastion Maria, hoe prachtig ook, verstoort soms nachtrust van verschillende bewoners gedurende diepe nachtelijke uurtjes.
  • Drugsoverlast.
  • Fietser aangereden, vaak wordt geen voorrang verleend.  
  • Uitschelden van bewoners door automobilisten.
Ook de wijkagente schoof de avond aan en hield manhaftig in een kwartier 4 auto's aan, die het asociale scheurgedrag vertoonden. Het illustreerde ook zeer goed waar de bewoners de gemeente en de politie op hebben aangesproken, dit was slechts een dinsdagavond. De wijkagente zou gaan kijken of er extra mankracht op dit punt kan worden ingezet, maar structureel is natuurlijk een andere aanpak nodig. Er is door bewoners ook gepleit voor een herhaling van de afpak actie uit 2013, omdraaien rijrichting.

Wat buurtwerkers met deze signalen van bewoners gaan doen, is niet duidelijk.  Wat wel duidelijk is geworden tijdens de avond, dat de leefbaarheid in de straten sterk onder druk staat door het asociale gedrag.Eerdere afpak actie vond plaats in 2013:
AFPAK ACTIE VISSTRAAT EN OMGEVING:

Op donderdag 13 juni 2013 is er een grote actie geweest op de Visstraat en omgeving. Dit naar aanleiding van vele overlast meldingen op de route Visstraat, Sint Janssingel, Achter de Boogaard, Vughterstraat, Postelstraat en Kruisstraat. Overlast bestaat uit het rondscheuren in auto's, wegen blokkeren, mensen uitschelden enz enz.

Bij deze controle zijn 90 voertuigen gecontroleerd, is er voor 2085 aan boetes geïnd en is er voor 9872 euro aan belastingschuld geïnd. Twee auto's werden in beslag genomen.

En ook agenten worden soms slachtoffer zoals in 2014:

8 juni 2014

Mannen aangehouden voor inrijden op agenten

Gepubliceerd op: 08-06-2014 | Gewijzigd op: 08-06-2014
Auto met drie inzittenden heeft vrijdagavond 6 juni 2014 op de St Janssingel controlerende agenten omver gereden en een van hen meters meegesleurd. Later kon op de Christiaan Huygensweg twee van de drie 20 en 21 jaar worden opgepakt.
De agenten raakten licht gewond.


Een surveillance zag rond 20.30 uur een auto met hoge snelheid komen aanrijded en besloten de auto te controleren en gaven met hun autosignaal een stopteken. De agenten stapten uit en controleerden de gegevens van de drie inzittenden. Omdat zij één van hen nader wilden controleren, vroegen ze hem uit te stappen. Op dat moment gaf de bestuurder van de auto gasen reed met hoge snelheid achteruit. Eén van de agenten werd door het openstaande portier een stuk meegesleurd en kwam ten val, de ander kon net op tijd opzij springen..De agenten hadden allebei wat schaafwonden, maar waren verder niet gewond. De verdachte reed met hoge snelheid weg.
Daarop werd de achtervolging ingezet. Op de Christiaan Huygensweg konden twee mannen 20 en 21 jaar worden aangehouden. De derde verdachte was verdwenen. Het tweetal is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten