zondag 19 januari 2014

Parkeren in de Binnenstad

Er is in de BlB al veel geschreven over "Parkeren" in de binnenstad.
Als U in de Home page van de website van de BlB in het Zoek gedeelte het woord "parkeren" intypt dan krijgt U alle artikelen te zien.

Meerdere groep hebben belangen, die vaak tegengesteld zijn, bij het parkeerbeleid van de gemeente.

De binnenstadbewoners stellen prijs op een eigen parkeerplaats, veelal ook voor een tweede auto en voor eventuele visite. De parkeerplaats moet aanwezig zijn op loopafstand van de woning.

De horeca wil parkeerplaatsen, niet te ver van de zaak, en deze moeten vooral 's avonds beschikbaar zijn.

De bezoekers van de binnenstad willen overdag een parkeerplaats. Liefst in de binnenstad. Voor winkelend publiek, zeker als wat grotere artikelen worden gekocht, moet er gelegenheid zijn voor inladen.

Er zijn ook bedrijven gevestigd in de binnenstad met eigen personeel. Dit personeel wil de auto op redelijke afstand van hun werkplek kunnen parkeren.

In de binnenstad is uiteraard ook veel economische aktiviteit, zoals aan en afvoer van goederen en renovatie en reparatie van panden. Ook hiervoor dient parkeergelegenheid beschikbaar te zijn.

In de binnenstad woonden op 1 januari 2012 12196 mensen. Onderverdeelt in de buurten is dit: Binnenstadcentrum: 5742, Binnenstad oost: 1911, De Hofstad: 1059, Binnenstad noord: 853, Het Zand: 2293 en in de Vughterpoort: 338.

In de binnenstad zijn er 4000 parkeerplaatsen beschikbaar. Er staan 700 bewoners op een wachtlijst. De parkeerplaatsen moeten gedeeld worden met vele tienduizenden bezoekers. Toch doet zich een merkwaardig verschijnsel voor: In de Bossche binnenstad is het aantal uren dat is verkocht om te parkeren op straat en in gemeentelijke parkeergarages in de periode 2009-2012 heel wat sterker gedaald (27%) dan het landelijke gemiddelde (10%). Dit wordt mogelijk verklaard door de relatief hoge parkeerkosten waardoor mensen uitwijken naar omringende buurten of de binnenstad mijden.

Voor de bewoners is deze tendens gunstig. Anderzijds blijft de druk om zelf een parkeervergunning te verwerven onverminderd hoog.
Op 22 januari 2013 heeft de Gemeenteraad hierover gesproken. Tegenover elkaar staan Groen links en de PvdA die een autoluwe binnenstad willen met minder auto's en de rest van de raad.

zie: Parkeren Binnenstad: Raadsvoorstel en Amendementen

Op 19 januari 2014 heeft de BlB een brandbrief gestuurd aan de gemeente en raadsleden: Parkeren in de Binnenstad

Aanpak wachtlijst parkeervergunningen B&W (11-03-2014)


Powerpoint presentatie John Stohr "Bereikbaarheid Binnenstad" met vele grafieken en data (17-10-2010)


Als U wilt reageren of informatie wilt toevoegen klik dan hieronder op (Geen) opmerkingen1 opmerking:

  1. Zelf woon ik ook in een centrum, gelukkig hebben ze hier speciale parkeerplekken waar andere de auto kwijt mogen. Toch valt het mij wel op dat er niet genoeg plekken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen